FREILACH MIT KNEIDLACH

Helsinkiläinen klezmer-yhtye, joka on perustettu vaalimaan satoja vuosia vanhaa itäisen Euroopan juutalaisen kansanmusiikin perinnettä.

Freilach mit Kneidlach sai alkunsa keväällä 1998 soitettuaan eri kokoonpanoilla juhlissa, mm. häissä, bat- ja bat- mitzwa juhlissa. Sittemmin yhtye on soittanut lukuisissa tapahtumissa, mm. Kirkko Soikoon! –festivaaleilla. Freilach mit Kneidlach on esiintynyt sekä ravintoloissa ja klubeilla että TV-ohjelmissa ja radiossa. Yhtyeellä on ollut myös useita omia konsertteja ympäri Suomea ja Ruotssa ja osallistun Klezmer festivaaleille Tanskassa, Saksassa ja Venäjällä. Yhtye on esiintynyt seuraavien  legendaarisien klezmermuusikkojen kanssa: Alan Bern, Cristian Dawid ja Stas Rayko. Helsinki Klezmer Festival 2016 tapahtumassa yhtye esiintyi Ilja Scheyveys ja Sasha Lurjen kanssa.

Ohjelmisto käsittää pääasiassa alkuperäistä Itä-Euroopan juutalaista kansanmusiikkia, mutta myös muuta juutalaista musiikkia, mm. kevyen musiikin klassikoita. Yhtyeen tavoitteena on tehdä klezmer-musiikki läheiseksi ja tutuksi ihmisille iästä ja kansallisuudesta riippumatta. Yhtye hakee joka esiintymisellä suoraa kontaktia ja vuorovaikutusta yleisöön. Musiikki ei tuo takaisin tuhottuja Itä-Euroopan juutalaisyhteisöjä, mutta välittää   yhä juutalaisen elämän iloja ja suruja.

Benjamin Hirschovits, viulu.
Daniel Shaul,oboe, cimbalom, laulu
Lura Airola, viulu, mandoliini
Ilkka Heinonen, kontrabasso
Eva Jacob, piano, accordion

Freilach Mit Kneidlach on julkaissut kaksi cd-levyä, 10-vuotistaipaleen kunniaksi tehty levy ”Klezmorim fun Helsinki” vuodelta 2008, joka myytiin loppuun lyhyessä ajassa ja syksyllä 2019 julkaista Gefilte Fidl. Uutta levyä voi tilata mm. yhdistyksen verkkosivujen kautta.

Yhtyeen jäsenet

Haitaristi/pianisti Eva Jacob syntyi Groznyssa, Tšetseniassa, suoritti pianonsoiton diplomitutkinnon Leningradin konservatoriossa 1975 ja on toiminut pianonsoiton ja kamarimusiikin opettajana Sibelius-akatemiassa vuodesta 1980 sekä Länsi-Helsingin musiikkiopistossa pianonsoiton opettajana vuodesta 1995. Hän on myös juutalaisen Hazamir-laulukuoron johtaja vuodesta 1985 ja kamarimusiikkiyhtye Trio Jacobin jäsen. Eva Jacob toimii tuottajana sekä myös taiteellisena johtajana Helsinki Klezmer Festival -tapahtumassa.

Viulisti Benjamin Hirschovits aloitti viulunsoiton nelivuotiaana. Lukion jälkeen hän opiskeli Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa suorittaen viulunsoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin ja valmistuen musiikin maisteriksi 2005. Klassisen viulunsoiton lisäksi hän on ollut Freilach mit Kneidlachin jäsen yhtyeen perustamisesta lähtien 1998 ja omaksunut autenttisen klezmer-soittotyylin tyypillisine ornamentteineen. Benjamin Hirschovits on toiminut myös klezmer-musiikin opettajana useilla mestarikursseilla, mm. Haapavesi Folk -tapahtumassa. Tällä hetkellä hän toimii freelance-muusikkona Helsingissä toimittuaan Vaasan Kaupunginorkesterin I viulun äänenjohtajana sekä konserttimestarina vuosina 2005-2009.

Daniel Shaul on opiskellut musiikin maisteriksi Göteborgin musiikkikorkeakoulussa. Opintoja on kertynyt myös Helsingin konservatoriossa sekä Conservatorium van Amsterdamissa. Työkokemusta on kertynyt lukuisissa Suomen orkestereissa sekä äänenjohtajana että englannintorven soittajana. Daniel on toiminut myös soitonopettajana mm. Oulun konservatorilla ja Espoon musiikkiopistossa. Tämän hetken suuri rakkaus on kuitenkin cimbalomin soitto, joka on avannut kokonaan uuden ulottuvuuden klezmer-musiikkiin.

Ilkka Heinonen on kansamusiikin eturivin muusikko, joka tunnetaan ennakkoluulottomasta luomiskyvystään ja monipuolisesta osaamisestaan. Heinonen opiskelee Sibelius-Akatemiassa pääinstrumenttinaan kontrabasso, jonka lisäksi myös jouhikko on Ilkan käsissä usein nähty soitin. Heinosen soitantaa konserteissa ja levyillä voi kuulla Freilach mit Kneidlachin lisäksi yhtyeissä Ruuti, Kirjava lintu, Jouhiorkesteri,, Hot’n tot, Teija Niku & Grupa Balkan, Karoliina Kantelinen & Ilkka Heinonen, Kanteleen kyydissä, Ville Leinosen Unilehto sekä useissa väliaikaisemmissa produktioissa.

Laura Airola aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana. Vuosina 1996-2002 Laura opiskeli Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa valmistuen musiikin maisteriksi. Viulunsoiton A-tutkinnon hän suoritti erinomaisin arvosanoin vuonna 2002. Laura on opiskellut myös Stadiassa (nyk. Metropolia) pop&jazz-muusikkolinjalla. Hän on toiminut opettajana Pop&Jazz-konservatoriolla sekä Länsi-Helsingin musiikkiopistossa vuodesta 2001 eteenpäin. Laura soittaa viulun lisäksi nyckelharpaa sekä mandoliinia esittäen mm. irlantilaista musiikkia, klezmeriä ja gypsyjazzia. Yhtyeistä mainittakoon Freilach mit Kneidlachin lisäksi Mustarastas, Cat Lee&the company, Riku Niemi orchestra, Django collective Helsinki ja Jousikaiku-kvartetti.  Freelance-muusikkona hän on esiintynyt yli sadalla äänilevyillä. Hän säveltää, sanoittaa, sovittaa ja tuottaa. Laura on saanut toisen palkinnon Gummeruksen ja Nuoren Voiman liiton runokilpailussa vuonna 2000.