HELSINKI KLEZMER KAPELYE

Idea klezmer-jamien järjestämisestä syntyi aikanaan Helsinki Klezmer Festivaalin yhteydessä. Tunnelma festivaaleilla oli huumaava ja musiikin raikuessa niin muusikot kuin yleisökin vaativat lisää. Ensimmäiset jamit pidettiin vuonna 2001 Helsinki Klezmer Festivaalin yhteydessä VR:n makasiinien Alahuonella. Tuolloin jameissa soittivat Brave Old World muusikot Alan Bern, Michael Alpert, Stuart Brotman sekä Kurt Bjorling. Vuonna 2003 perustettiin Suomen Klezmer-yhdistys ry, joka on siitä lähtien järjestänyt klezmer-jamit noin kerran kuukaudessa.

Klezmer-muusikoiden joukko on jamien aikana kasvanut huimasti. Jo vuonna 2005 jameihin osallistui 11 muusikkoa. Klezmorim (klezmer- muusikot jiddishin kielellä) ovat esiintyneet erilaisissa tilaisuuksissa, kuten muun muassa häissä, syntymäpäivinä, Israelin itsenäisyysjuhlissa sekä muissa tilaisuuksissa. Marraskuussa 2006 muusikot esiintyivät Suomenlinnan Upseerikerholla. Tuolloin syntyi ajatus orkesterin nimeämisestä. Näin syntyi Helsinki Klezmer Kapelye.

Siitä lähtien Helsinki Klezmer Kapelye on esiintynyt säännöllisesti noin kerran kuukaudessa klezmer-jameissa. Jameissa on kuunneltu musiikkia, laulettu, tanssittu ja jopa kerran vietetty häitäkin. Orkesteri on esiintynyt useissa klezmer-konserteissa, joista tärkein on Loppiaisen klezmer-konsertti Temppeliaukion kirkossa. Konsertti on järjestetty säännöllisesti jo vuodesta 2005 aina tammikuun viidentenä päivänä.

FREILACH MIT KNEIDLACH

Helsinkiläinen klezmer-yhtye, joka on perustettu vaalimaan satoja vuosia vanhaa itäisen Euroopan juutalaisen kansanmusiikin perinnettä.

Freilach mit Kneidlach sai alkunsa keväällä 1998 soitettuaan eri kokoonpanoilla juhlissa, mm. häissä, bat- ja bat- mitzwa juhlissa. Sittemmin yhtye on soittanut lukuisissa tapahtumissa, mm. Kirkko Soikoon! –festivaaleilla. Freilach mit Kneidlach on esiintynyt sekä ravintoloissa ja klubeilla että TV-ohjelmissa ja radiossa. Yhtyeellä on ollut myös useita omia konsertteja ympäri Suomea ja Ruotssa ja osallistun Klezmer festivaaleille Tanskassa, Saksassa ja Venäjällä. Yhtye on esiintynyt seuraavien  legendaarisien klezmermuusikkojen kanssa: Alan Bern, Cristian Dawid ja Stas Rayko. Helsinki Klezmer Festival 2016 tapahtumassa yhtye esiintyi Ilja Scheyveys ja Sasha Lurjen kanssa.

Ohjelmisto käsittää pääasiassa alkuperäistä Itä-Euroopan juutalaista kansanmusiikkia, mutta myös muuta juutalaista musiikkia, mm. kevyen musiikin klassikoita. Yhtyeen tavoitteena on tehdä klezmer-musiikki läheiseksi ja tutuksi ihmisille iästä ja kansallisuudesta riippumatta. Yhtye hakee joka esiintymisellä suoraa kontaktia ja vuorovaikutusta yleisöön. Musiikki ei tuo takaisin tuhottuja Itä-Euroopan juutalaisyhteisöjä, mutta välittää   yhä juutalaisen elämän iloja ja suruja.

Freilach Mit Kneidlachin levy ”Klezmorim fun Helsinki” on myytyy loppuun lyhyessä ajassa.

Benjamin Hirschovits, viulu.
Daniel Shaul,oboe, cimbalom, laulu