Freilach mit Kneidlach

FREILACH MIT KNEIDLACH

Helsinkiläinen klezmer-yhtye, joka on perustettu vaalimaan satoja vuosia vanhaa itäisen Euroopan juutalaisen kansanmusiikin perinnettä.

Freilach mit Kneidlach sai alkunsa keväällä 1998 soitettuaan eri kokoonpanoilla juhlissa, mm. häissä, bar- ja bat- mitzwa -juhlissa. Sittemmin yhtye on soittanut lukuisissa tapahtumissa, mm. Kirkko Soikoon! –festivaaleilla. Freilach mit Kneidlach on esiintynyt sekä ravintoloissa ja klubeilla että TV-ohjelmissa ja radiossa. Yhtyeellä on ollut myös useita omia konsertteja ympäri Suomea sekä Ruotsissa. Freilach mit Kneidlach on osallistunut klezmer-festivaaleille Tanskassa, Saksassa ja Venäjällä sekä esiintynyt mm. seuraavien legendaaristen klezmermuusikkojen kanssa: Alan Bern, Cristian Dawid ja Stas Rayko. Helsinki Klezmer Festival 2016 tapahtumassa yhtye esiintyi Ilja Scheyveysin ja Sasha Lurjen kanssa.

Yhtyeen ohjelmisto käsittää pääasiassa alkuperäistä Itä-Euroopan juutalaista kansanmusiikkia, mutta myös muuta juutalaista musiikkia, mm. kevyen musiikin klassikoita. Freilach mit Kneidlachin tavoitteena on tehdä klezmer-musiikki läheiseksi ja tutuksi kaikille ihmisille iästä ja kansallisuudesta riippumatta. Yhtye hakee joka esiintymisellä suoraa kontaktia ja vuorovaikutusta yleisöön. Musiikki ei tuo takaisin tuhottuja Itä-Euroopan juutalaisyhteisöjä, mutta välittää silti yhä edelleen juutalaisen elämän iloja ja suruja.

Benjamin Hirschovits, viulu.
Daniel Shaul, oboe, cimbalom, laulu
Laura Airola, viulu, mandoliini
Ilkka Heinonen, kontrabasso
Eva Jacob, piano, accordion

Freilach Mit Kneidlach on julkaissut kaksi cd-levyä: 10-vuotistaipaleen kunniaksi tehty levy ”Klezmorim fun Helsinki” julkaistiin vuonna 2008 ja myytiin loppuun lyhyessä ajassa, ja syksyllä 2019 julkaistu levy ”Gefilte Fidl”. Uutta levyä voi tilata mm. Klezmer -yhdistyksen verkkosivujen kautta: http://klezmeryhdistys.com/tilaa-levy/

Yhtyeen jäsenet

Haitaristi/pianisti Eva Jacob syntyi Groznyssa, Tšetseniassa, suoritti pianonsoiton diplomitutkinnon Leningradin konservatoriossa 1975 ja on toiminut pianonsoiton ja kamarimusiikin opettajana Sibelius-akatemiassa vuodesta 1980 sekä Länsi-Helsingin musiikkiopistossa pianonsoiton opettajana vuodesta 1995. Hän on myös juutalaisen Hazamir-laulukuoron johtaja vuodesta 1985 ja kamarimusiikkiyhtye Trio Jacobin jäsen. Eva Jacob toimii Helsinki Klezmer Festival -tapahtuman tuottajana ja taiteellisena johtajana sekä Suomen Klezmer -yhdstys ry:n puheenjohtajana.

Viulisti Benjamin Hirschovits aloitti viulunsoiton nelivuotiaana. Lukion jälkeen hän opiskeli Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa suorittaen viulunsoiton A-tutkinnon erinomaisin arvosanoin ja valmistuen musiikin maisteriksi 2005. Klassisen viulunsoiton lisäksi hän on ollut Freilach mit Kneidlachin jäsen yhtyeen perustamisesta lähtien 1998 ja omaksunut autenttisen klezmer-soittotyylin tyypillisine ornamentteineen. Benjamin Hirschovits on toiminut myös klezmer-musiikin opettajana useilla mestarikursseilla, mm. Haapavesi Folk -tapahtumassa. Tällä hetkellä hän toimii freelance-muusikkona Helsingissä toimittuaan Vaasan Kaupunginorkesterin I viulun äänenjohtajana sekä konserttimestarina vuosina 2005-2009.

Daniel Shaul on valmistunut musiikin maisteriksi Göteborgin musiikkikorkeakoulusta. Hän on opiskellut myös Helsingin konservatoriossa sekä Conservatorium van Amsterdamissa. Työkokemusta on kertynyt lukuisissa Suomen orkestereissa sekä äänenjohtajana että englannintorven soittajana. Daniel Shaul on toiminut myös soitonopettajana mm. Oulun konservatoriossa ja Espoon musiikkiopistossa. Tämän hetken suuri rakkaus on cimbalomin soitto, joka on avannut kokonaan uuden ulottuvuuden klezmer-musiikkiin.

Ilkka Heinonen on kansanmusiikin eturivin muusikko, joka tunnetaan ennakkoluulottomasta luomiskyvystään ja monipuolisesta osaamisestaan. Hän opiskelee Sibelius-Akatemiassa pääinstrumenttinaan kontrabasso, jonka lisäksi myös jouhikko on Ilkan käsissä usein nähty soitin. Ilkka Heinosen soitantaa konserteissa ja levyillä voi kuulla Freilach mit Kneidlachin lisäksi yhtyeissä Ruuti, Kirjava lintu, Jouhiorkesteri, Hot’n tot, Teija Niku & Grupa Balkan, Karoliina Kantelinen & Ilkka Heinonen, Kanteleen kyydissä, Ville Leinosen Unilehto sekä useissa väliaikaisemmissa produktioissa.

Laura Airola aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana. Vuosina 1996-2002 hän opiskeli Sibelius-Akatemian esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa valmistuen musiikin maisteriksi sekä suoritti viulunsoiton A-tutkinnon  erinomaisin arvosanoin vuonna 2002. Laura Airola on opiskellut myös Stadiassa (nyk. Metropolia) pop&jazz-muusikkolinjalla. Hän on toiminut opettajana Pop&Jazz-konservatoriolla sekä Länsi-Helsingin musiikkiopistossa vuodesta 2001 eteenpäin. Laura Airola soittaa viulun lisäksi nyckelharpaa sekä mandoliinia esittäen mm. irlantilaista musiikkia, klezmeriä ja gypsyjazzia. Yhtyeistä mainittakoon Freilach mit Kneidlachin lisäksi Mustarastas, Cat Lee&the company, Riku Niemi orchestra, Django collective Helsinki ja Jousikaiku-kvartetti. Laura säveltää, sanoittaa, sovittaa ja tuottaa ja on esiintynyt yli sadalla äänilevyllä freelance-muusikkona. Vuonna 2000 Laura Airola palkittiin toiseksi parhaana Gummeruksen ja Nuoren Voiman Liiton runokilpailussa.