Klezmer-musiikki
Jiddishinkielinen sana klezmer tulee heprean kielen sanoista kli zemer, ’soittimet’ tai ’muusikot’. Klezmer-musiikki oli Itä-Euroopan juutalaisten kansanmusiikkia, jota soitettiin häissä ja muissa perhejuhlissa. Klezmerin juuret ulottuvat yli kahden tuhannen vuoden taakse; osa moodeista eli asteikoista on peräisin Jerusalemin Toisessa Temppelissa lauletuista rukouksista. Toiseen maailmansotaan asti klezmer-muusikot, klezmorim, kiersivät soittamassa Itä-Euroopan vielä kulttuuristaan rikkaissa ja elinvoimaisissa juutalaisyhteisöissä.
Siirtolaisten mukana klezmer muutti Yhdysvaltoihin, jossa musiikkiin tuli vaikutteita jatsista ja swingistä ja siitä kehittyi enemmän kaupalliseen tyyliin sopivaa. Kun kansanmusiikkiin heräsi kiinnostus 1970-luvulla, myös alkuperäinen klezmer löydettiin. Perinteisen musiikin uudelleensyntymä tuotti suosittuja yhtyeitä, jotka soittavat festivaaleissa ympäri maailmaa. Jotkut yhtyeet pitäytyvät perinteiseen klezmeriin, mutta monet kokeilevat yhdistämällä siihen muita musiikkityylejä. Musiikki ei tuo takaisin tuhottuja Itä-Euroopan juutalaisyhteisöjä, mutta ilmaisee yhä juutalaisen elämän iloja ja suruja.
Klezmer Suomessa
Ensimmäisen klezmer-konsertin tuotti Työväenmusiikki-instituutti, nykyinen Maailman musiikin keskus. Vuoden 1990 Etnosoi!-festivaalilla esiintyi The Klezmatics USA:sta. Maailman musiikin keskus on tuonut klezmeriä Suomeen myös myöhemmin. Etnosoi!-festivaaliohjelmassa vuonna 1999 oli Kroke Puolasta. The Klezmatics palasi myös festivaalille samana vuonna, tällä kertaa israelilaisen laulajatähden Chava Albersteinin kanssa. Konsertit järjestettiin Savoy-teatterissa. Kroke esiintyi ensimmäistä kertaa Suomessa vuonna 1997 Satahäme soi -festivaalilla.
Suomen Klezmer-yhdistyksen kutsumat taiteilijat ja yhtyeet ovat Helsinki Klezmer Festivalilla esiinnyttyään löytäneet tiensä muillekin festivaaleille Suomessa. Festivaalimme jälkeen Helsingin juhlaviikot kutsui maailmankansalaisen ja klarinettitaiteilijan Giora Feidmanin ja tunnetun cimbalom-taiteilijan Kálmán Baloghin Unkarista esiintymään Huvilateltassa. Myös Timna Brauer yhtyeineen (Saksa/Israel), Krakow Klezmer Band (Puola) ja Budapest Klezmer Band (Unkari), David Krakauer ja Klezmer Madness (USA) ovat päässeet Savoy-teatterin ohjelmistoon. Pietarilainen klezmeryhtye Dobranotch on tullut festivaalimme kautta tunnetuksi Suomessa ja esiintynyt monilla muilla festivaaleilla. Suomen Klezmer -yhdistys ja Helsinki Klezmer Festival ovat olleet uranuurtajia tekemällä klezmermusiikkia tunnetuksi Suomessa ja rakentamalla klezmersillan Suomen ja muun maailman välille.