Suomen Klezmer -yhdistys järjestää Helsinki Klezmer Festival -tapahtuman noin joka kolmas vuosi.

HELSINKI KLEZMER FESTIVAL 2019

Helsinki Klezmer Festivalin konsertit järjestetään Helsingin synagogassa 10.11.-13.11.2019. Festivaalille on tulossa muusikoita Saksasta, Latviasta, Tanskasta, Englannista ja Yhdysvalloista. Esiintyjät soittavat perinteistä klezmer-musiikkia, mutta taitavat myös modernin tyylin ja myös muita kansanmusiikin tyylejä. Sunnuntaina 10.11.2019. elokuvateatterissa Kino Engel esitetään Rax Rinnekankaan elokuva Veden peili.
Festivaali sisältää konsertteja ja mestarikursseja edistäen jiddishinkielisen kulttuurin tuntemusta Suomessa ja tutustuttaa suomalaista yleisöä vähemmistökulttuuriin musiikin, tanssien ja laulujen kautta.
Suomen Klezmer-yhdistyksen aiemmin kutsumat taiteilijat ja yhtyeet ovat festivaalilla esiinnyttyään löytäneet tiensä muillekin festivaaleille Suomessa. Festivaaliemme jälkeen Helsingin juhlaviikot kutsui maailmankansalaisen ja klarinettitaiteilijan Giora Feidmanin ja tunnetun cimbalistin Kálmán Baloghin esiintymään Huvilateltassa. Myös Timna Brauer yhtyeineen (Saksa/Israel), Krakow Klezmer Band (Puola) ja Budapest Klezmer Band (Unkari), David Krakauer ja Klezmer Madness (Yhdysvallat) ovat päässeet Savoy-teatterin ohjelmistoon. Pietarilainen klezmeryhtye Dobranotch on tullut festivaalimme kautta tunnetuksi Suomessa ja esiintynyt monilla muilla festivaaleilla. Suomen klezmeryhdistys ja Helsinki Klezmer Festival ovat olleet uranuurtajia tekemällä klezmeriä ja jiddish-kulttuuria tunnetuksi Suomessa ja rakentamalla klezmer-siltaa Suomen ja muun maailman välille.

Festivaalin ohjelma:

Sunnuntaina 10.11.2019 klo 16.00 elokuva Veden peili, Kino Engel, Sofiankatu 4, Helsinki

Ennen elokuvaa käydään paneelikeskustelu elokuvan ohjaajan Rax Rinnekankaan ja ohjaaja-tuottaja Taru Mäkelän kanssa.

Veden peili
Hannu-Pekka Björkman esittää psykiatrisesta hoidosta päässyttä valokuvaajaa, joka saapuu talviseen Venetsiaan ja alkaa tilittää elämäänsä runoilija Joseph Brodskyn hengelle. Brodskylle Venetsia oli ”toinen Leningrad”, jonne Nobel-palkittu Brodsky palasi yhä uudestaan maanpaostaan Yhdysvalloista. Kalle Holmberg esittää valokuvaajan isää, Helsingin yliopiston tutkijaa, joka toisen maailmansodan aikana oli ilmiantanut korttelinsa juutalaisia natseille. Elokuva on hyvin kaunis ja visuaalinen, syvä ja filosofinen ja siinä on ranskalaisen Pascal Gaignen huimaava musiikki.
Festivaalin konsertit:

Sunnuntaina 10.11.2019 klo 19.00 Helsingin synagoga, Mames Babegenush
Maanantaina 11.11.2019 klo 19.00 Helsingin synagoga, Trio Alan Bern, Sveta Kundish, Mark Kovnatskiy
Tiistaina 12.11.2019 klo 19.00 Helsingin synagoga, Voices of Ashkenaz
Keskiviikkona 13.11.2019 klo 19.00 Helsingin synagoga, Semer Ensemble

Festivaalin kurssit:
Kurssit (tanssi, laulu, viulu) järjestetään Taitelijakoti Lallukassa, Apollonkatu 13. Kurssimaksu 20€/kurssi/päivä. Ilmoittautuminen kursseille sähköpostilla: klezmeryhdistys@gmail.com.

Tiistai 12.11.2019
Iso sali klo 9.30-11.30 tanssikurssi, op. Andreas Schmitges (muusikko ja tanssija ryhmässä Schmattes – Schlager & Schongsongs – Jiddisches Liedkabarett)
Pieni sali klo 9.30-11.30 viulukurssi, op. Deborah Straus

Keskiviikko 13.11.2019
Iso sali klo 13.00-15.00 tanssikurssi, op. Andreas Schmitges
Pieni sali klo 12.00-14.00 viulukurssi, op. Deborah Straus
Pieni sali klo 14.00-16.00 laulukurssi, op. Michael Alpert (muusikko ja laulaja, multi-instrumentalisti, tutkija ja kouluttaja. Häntä on kutsuttu avainhenkilöksi 1970- ja 80-luvun klezmer-revival liikkeessä)

Torstai 14.11.2019.
Pieni sali klo 12.00-14.00 laulu-kurssi, op. Michael Alpert.

Klezmer-jamsession konserttien jälkeen 10.11.-13.11. ravintolassa Le Marché

Muutokset ovat mahdollisia.

LIPUT

Elokuva:
Veden peili 20€

Konsertit:
Liput 29€
Eläkeläinen ja opiskelija 23€
Lapset 10-16v 10€
Festaripassi 90€
2 konserttia 50€

Yhdistyksen jäsenet 23€
Festaripassi jäsenille 76€
2 konserttia jäsenille 40€

Lippuja tapahtumaan voit ostaa ennakkoon verkossa osoitteessa https://klezmeryhdistys.tapahtumiin.fi tai konserttipäivänä ovelta tuntia ennen tapahtuman alkua.
Maksuvälineenä konserttipaikalla käy sekä käteinen että MasterCard / Visa / Visa Electron -kortit.

Helsingin synagogassa pidettäviin tapahtumiin pyydämme yleisöä saapumaan paikalle tuntia ennen konsertin alkua ja varautumaan turvatarkastukseen ja esittämään henkilöllisyystodistuksen.

Semer Ensemble:

Mames Babegenush: