Freilach mit Kneidlach: Gefilte fidl – Levynjulkaisukonsertti 17.11.19 klo 17-18 Balderin salissa (Aleksanterinkatu 12, 00170 Helsinki)!

Freilach mit Kneidlach: Gefilte fidl – Levynjulkaisukonsertti 17.11.19 klo 17-18 Balderin salissa (Aleksanterinkatu 12, 00170 Helsinki)!

Helsinkiläisen klezmer-yhtyeen Freilach mit Kneidlachin toinen levy Gefilte Fidl julkaistaan Maailman musiikin keskuksen toimesta marraskuussa 2019. Yhtyeen rehevä ja maanläheinen sointi perustuu perinteiseen Itä-Euroopan juutalaisten klezmertyyliin, jota yhtye on perustamisvuodestaan 1998 lähtien opiskellut arkistoäänitteiltä ja -nuotinnoksista. Freilach mit Kneidlach on tehnyt yhteistyötä klezmer-revivalin legendan Alan Bernin (Brave Old World, The Other Europeans, The Klezmatics) kanssa sekä nuoremman polven klezmertaiturien, kuten Ilja Shneyveysin ja Sasha Lurjen kanssa.

Freilach mit Kneidlachin ensimmäinen albumi Klezmorim fun Helsinki (2008) sai innostuneen vastaanoton mediassa, ja uudella levyllään yhtye on kypsynyt sekä herkemmäksi ja kamarimusiikillisemmaksi että perinteikkään juurevaksi. Viulun, oboen, mandoliinin, haitarin ja basson yhteissointi on rikastunut mm. cimbalomilla ja G-violonella sekä jiddishin,- venäjän-, ja unkarinkielisillä lauluilla.

Freilach mit Kneidlachin soittamat lukemattomat juhlat Helsingin juutalaisyhteisön tapahtumissa ja juhlissa sekä kokemus suomalaisesta kansanmusiikista luovat yhtyeen erityisen soinnin ja sillan suomalaisen ja suomenjuutalaisen kulttuurin välille. Levyn jiddishinkielinen nimi Gefilte fidl, täytetty viulu onkin kumarrus ashkenasijuutalaisen kulttuurin kulinaristisiin herkkuhin – tässä tapauksessa perinneruokaan nimeltä gefilte fish, täytetty kala.

Freilach mit Kneidlach:
Benjamin Hirschovits – Viulu
Laura Airola – Viulu, mandoliini, avainviulu
Daniel Shaul – cimbalom, oboe, laulu
Eva Jacob – haitari, laulu
Ilkka Heinonen – Kontrabasso, G-violone, laulu

Liput 10€ ovelta, vain käteisellä!